top of page

שאלות ותשובות

מה ההבדל בין אימון רגיל באמנות לחימה לטיפול באמנות לחימה של מאידו?

הטיפול באמנות לחימה שונה באופן מהותי מאימון סטנדרטי. 

מטרתו של האימון הרגיל באמנות לחימה היא לימוד השיטה לתלמידים. במסגרת כזו המשתתפים אמורים להתאים את עצמם לטכניקה, לתנועה, למתודה ולחשיבה של אמנות הלחימה בה הם מתאמנים. 

במסגרת טיפול באמנות לחימה של מאידו, אמנויות הלחימה הופכות לכלים טיפוליים, שבאמצעותם חותרים להשגת יעדי טיפול המוגדרים מראש. יעדים אלו הם תוצאה של תכנית התערבות מסודרת הנבנית בצורה מקצועית (לעיתים יחד עם גורמי טיפול נוספים) בהתאם לצרכיו וליכולותיו האישיים של המטופל או הקבוצה.

טיפול-באומנויות-לחימה.jpg
מה מייחד את צוות המטפלים של ארגון מאידו ממדריכי אמנויות לחימה רגילים?

צוות המטפלים של מאידו מורכב ממדריכי אמנויות לחימה עתירי ותק וניסיון חינוכי עם ילדים, המחזיקים בתעודת מדריכי ספורט טיפולי, ושעברו את מסלול ההכשרה הייחודי של ארגון מאידו. 

מטפלים אלו יודעים לקיים הערכה תפקודית לתלמידים בהתאם לעקרונות מקובלים, יודעים לקבוע יעדי טיפול מסודרים ולהבנות תהליך טיפולי לפי מדדי ICF טיפוליים מקובלים.

לצערנו הרב נתקלנו לא פעם בסיפורים על מדריכי אמנויות לחימה או 'מטפלים' מטעם עצמם וללא הכשרה מתאימה, שהעבירו פעילות "רגילה" לתלמידי חינוך מיוחד, תוך שהם אינם מודעים למשמעויות הרחבות של הלקויות שלהם, ואף תוך שהם גורמים -שלא בזדון- נזקים למשתתפים, בשל חוסר הכשרה ומודעות לעבודה המקצועית הנדרשת עם אוכלוסיות אלו.    -מוכשר ככל שיהיה, מדריך אמנויות לחימה אינו מטפל!!

מה חשוב לוודא כאשר פונים לטיפול באמנויות לחימה?

כאשר פונים לטיפול, חשוב לוודא שלגורם שמולכם יש תעודת הסמכה מקצועית ושהוא מוכשר לטפל באנשים עימם הוא מתבקש לבוא במגע. שהוא יודע לקבוע יעדי טיפול, ומבין את שפת הטיפול, את האתיקה של הטיפול, ויודע כיצד להבנות תהליך טיפולי שיקיים את המטרות לשמן נעשתה הפניה לטיפול.

     לצערנו, גם מדריך מוכשר וכריזמטי שעובד "מהבטן" עלול לעשות טעויות חמורות בעבודה עם אוכלוסיות עם צרכים מיוחדים בשל חוסר הבנה של התמונה הקלינית של התלמידים מולם הוא ניצב.

לאילו אוכלוסיות וקשיים מיועדות תכניות הטיפול של מאידו?

צוות מטפלי מאידו מוכשר ומוסמך לעבודה אינטגרטיבית עם תלמידים הסובלים מליקויים בתקשורת (ASD), הפרעות קשב וריכוז,(ADD/ADHD), הפרעה מרדנית-מתריסה (ODD), קשיים מוטוריים (DCD), ליקויים בויסות סנסורי, וסוגים שונים של חרדה (AD) ודיכאון.

כמו"כ התכנית מגבירה את הביטחון העצמי, ומחזקת את הקשרים החברתיים ותחושת השייכות בקרב המשתתפים בה.

חני-להב מאידו.jpg
מה מייחד את הטיפול באמנויות לחימה משיטות טיפול אחרות?

      הטיפול באמנויות לחימה נועד לתת מענה למגוון רחב של צרכים מיוחדים הדורשים התערבות טיפולית, תוך שהוא מאפשר למטופלים להתנסות בייחודיות של אמנויות הלחימה כמתודה טיפולית תרפויטית מהנה.

       האלמנט המאפיין ומייחד את הטיפול באמנויות לחימה משיטות טיפול אחרות, היא קודם כל השימוש המינימאלי יחסית במלל, לעומת השימוש הרב בתנועה. באופן טבעי, אמנויות לחימה הן מתודות תנועתיות העושות שימוש בגוף באופן ייחודי- הן בעבודה עצמית (SELF MEDITATION) והן בעבודה מול בן זוג, יריב אימון. כך, הטיפול באמנויות לחימה מאפשר לכל מי שמתקשה בהבעה מילולית של רגשות, קשיים וקונפליקטים, לעבור תהליך פיזי-מנטלי משמעותי, מבלי שיצטרך בהכרח לתמלל את תהליך ההתמודדות שלו.

     במילים אחרות ניתן לומר שבניגוד לטיפול פסיכולוגי קלאסי, בו המטפל מבקש מהמטופל להניח את הקרביים על "שולחן הניתוחים" ולדבר על זה, הטיפול באמנות לחימה מבקש להביא את הקרביים אל המזרן, ולעבור את תהליך הגילוי העצמי והצפת הרגשות, מבלי בהכרח להשתמש בכלי הבעה מילוליים.  כאן מסתתר גם חלק משמעותי מההצלחה של טיפולים באמנויות לחימה, במקומות ובאנשים בהם 'הטיפול הקלאסי' מתקשה להגיע אליהם, ו'לפגוש אותם'.

       ארגז הכלים הטיפולי של אמנויות הלחימה הינו יחיד במינו, וכלל בתוכו אלמנטים פיזיים, קוגניטיביים ומנטליים, כאשר הטיפול ברובו "מונחה עיסוק" פונקציונלי (TASK ORIENTED).  -תרגולי נשימה, הרפיה, טכניקה, קאטה, כלי נשק, תרגול זוגי, ואף קרבות, כולם חלק מארגז הכלים הטיפולי של המטפלים בארגון מאידו, ומותאמים באופן ייחודי וספציפי בהתאם לצרכי המטופל.

איך זה בעצם עובד?

       כאמור, הטיפול באמנויות לחימה נוגע בתחומים טיפוליים רבים.

אביא כאן כדוגמא את תחום התקשורת; אמנות הלחימה מכילה באופן מובנה אלמנטים רבים כגון מיקוד, קשר עין, תרגול תורות ומחוות, תנועה ותגובה בזמן אמת ועוד ועוד. העבודה הייחודית לאמנויות לחימה- בזוג מול "יריב אימונים", מתרגלת תקשורת חברתית. כך למשל, בעת תרגול הגנה המתרגל מחוייב לקיים תקשורת איכותית עם העומד מולו על מנת להצליח בתרגיל -ולהימנע מפגיעה; עליו לשמור על קשר עין רציף עם המתרחש, על לשמור על קשב לסובב אותו, ולהתרכז בביצוע הטכניקה המתאימה למצב. בד"כ התרגול נעשה בתורות, כלומר שצריכה להיות הבנה מתי תורי ומתי תורך, ועל בני הזוג לתרגל את התקשורת ביניהם לפני, במהלך ובסיום התרגיל, ולקלוט ולעבד את המחוות השונות (בשפת הגוף ובתנועה) שמבצע העומד מולו.

        כמו"כ, בכל התחומים בהם נוגע הטיפול באמנויות לחימה, מייחדת אותו התרגול בזוג. בעבודה מול בן זוג נאלץ המתרגל להתמודד עם קיומו ורצונותיו של האדם שמולו, באופן שמצד אחד הוא אינו יכול לברוח ממנו, ומצד שני נותן לו משוב וחיווי איכותי ומיידי על פעולותיו. כך בסופו של דבר, במידה והתרגיל נעשה באופן לקוי -מבחינה רגשית, מוטורית, תפסיתית, או תקשורתית, החיווי שהמטופל מקבל הוא מיידי- בצורת אי הצלחת התרגיל. ומהצד השני, הצלחה בביצוע המשימה משמעה הגנה עצמית והתגברות על יריב, מה שמעצים מאוד את המתרגל, ומעניק תחושת סיפוק והצלחה משמעותית מאוד, אשר יכולה ללוות את את המטופל גם ביתר מישורי חייו.

         לאור המחקרים והנסיון הקליני הרב שנצבר בשנים האחרונות, ניתן לומר שתרגול באמנויות לחימה יכול לתרום תרומה משמעותית ביותר לאיכות החיים של ילדים ובוגרים עם מגוון של צרכים מיוחדים.

לקריאה נוספת עברו לדף 'תחומי טיפול' באתר.

מאידו-לחימה-טיפולית.jpg
למי מתאים הטיפול באמנויות לחימה?
הטיפול באמנויות לחימה הינו מגוון ביותר וכולל בתוכו מרכיבים פיזיים, קוגניטיביים ומנטליים.

הטיפול מיועד לילדים, נוער ומבוגרים, המעוניינים לשפר את איכות חייהם, להגביר את ההשתתפות שלהם בפעילות חברתית, לצבור ביטחון עצמי- מנטלי ותנועתי, ולהביא את עצמם לידי מיצוי הפוטנציאל הגלום בהם.

בין יתר התחומים בהם נוגע הטיפול: ויסות רגשי, ליקויים בתקשורת, הפרעות בקשב וריכוז, דחיית סיפוקים, שיתוק מוחין, ועוד. טיפול יכול להתקיים במסגרת התערבות קצרת מועד, ויכול להיות גם לטווח ארוך, בהתאם ליעדי הטיפול שיוגדרו בתיאום עם הלקוח.

לקריאה נוספת עברו לדף 'תחומי טיפול' באתר.

נראה לי שאני זקוק לטיפול, אבל אני לא מאובחן. האם בארגון מאידו ניתן לאבחן אותי?
הסיבות לפניה לטיפול הינן רבות ומגוונות, ולכל סיבה ישנו גורם מחולל אחר הדורש בירור ואבחון מדוייק.

למטפל באמנויות לחימה אין סמכות או יכולת לאבחן בעיות קליניות, אלא שבהתאם לאבחון קיים שנעשה ע"י גורם מוסמך שהוכשר לשם כך (מרפאים בעיסוק, רופא נוירולוג, פסיכיאטר וכו')- הוא יכול להתאים תכנית טיפול מתאימה וראוייה.

במידה והנכם חשים שיש צורך לאבחן בעיה מסויימת, אנו ממליצים לפנות לרופא המשפחה ולהסביר לו את מהות העניין.

כמו"כ, נשמח לסייע בהפניה למקורות מידע ולגורמי אבחון מתאימים.

האם העיסוק באמנויות לחימה עלול לעודד התנהגות אלימה או אגרסיבית?
התשובה לשאלה זו טמונה בגישה בה נלמדת ומועברת אמנות הלחימה.

בתחום מדעי ההתנהגות נעשו מחקרים רבים שבדקו את הקשר שבין עיסוק באמנויות לחימה מסוגים שונים והתנהגות אלימה ואנטי-סוציאלית. המסקנה המתקבלת ברובם המכריע של המחקרים היא שלימוד מסודר של אמנות לחימה (בעיקר מהזרמים הקלאסיים-מסורתיים) דווקא מפחית התנהגות אלימה, מעודד סובלנות ואיפוק, מאפשר ויסות רגשי, ומשפר את היכולת לדחיית סיפוקים.

הגישה של מאידו היא שאמנויות לחימה הן ההפך מאלימות!

בעוד שאלימות היא תוקפנות משתלחת וחסרת רסן, אמנות הלחימה 'ממסגרת' את הפן המתלהם שבאדם, ומלמדת אותו שיתוף פעולה, בקרה מנטלית, והכרה בגבולות הכח. אלמנטים אלו הינם אבני היסוד של אמנויות הלחימה, ובמהותם הם ההפך מאלימות.

האם לאחר גמר הטיפול עלי להמשיך ולעסוק באמנויות לחימה?

לא.

המטפלים של מאידו משתמשים באלמנטים של אמנויות הלחימה ככלי טיפולי, ולא באים ללמד את אמנות הלחימה באופן סדור. לאחר שהושגו יעדי הטיפול יכול המטופל לבחור אם להמשיך לעסוק באמנויות לחימה "כדרך חיים", או לא. ישנם מצבים מסיימים בהם יומלץ להמשיך ולעסוק באמנויות לחימה (אצל מאמן בעל גישה טיפולית) על מנת לשמר את הישגי הטיפול לאורך זמן. 

bottom of page